maanantai 5. maaliskuuta 2018

LAPSET PUUTARHASUUNNITTELIJOINA

Aloin suunnitella puutarhaamme jo siinä vaiheessa kun talosta ei ollut tietoakaan. Kyselin lasten toiveita. – Turnipsi ja kaikki meiän kukat, jotain kasvii ja raparperii, tuolloin kuusivuotias tyttäreni sanoi. Lisäksi hän ehdotti, että saisi oman ympyrän, jossa olisi tiilipolut aivan kuten meillä vanhassa puutarhassakin. Sinne tulisivat sitten porkkanat, raparperit, kukat, salaatit ja herneet. Keskelle tulisi turnipsi. Ympyrän viereen hän halusi oman kiven ja sen ympärille kasveja.

Turnipsi ja kaikki meiän kukat,
jotain kasvii ja raparperii.

Raparperitoive toteutui varsin pian.

Lisäksi kuusivuotias halusi kaksikerroksisen leikkimökin, johon voisi muuttaa asumaan. Hän halusi myös oman pienen puukuusen (pajusta tehdyn köynnöskartion), johon tulisi koristehamsteri.

Vuotta vanhemman veljen mielestä pikkusiskon ehdotukset olivat niin hyviä, että hän toivoi samanlaiset. Lisäksi hän halusi puskapolun ja niihin puskiin marjoja.

Toivelistalla olivat myös iso koristepupu sekä omenapuu ja päärynäpuu.

Lupasin kaikille lapsille oman pienen puutarhan. Toiseksi vanhin sai toivomansa mustikkamaan. Sinne luonnonmustikoiden naapuriin istutin vielä kolme isokokoisiksi kasvavaa pensasmustikkaa. Hänen toivomiaan isoja kiviä paikalla oli jo valmiina. Puinen karhuveistos sai paikan katajan katveesta mustikoiden vierestä.

Luonnonmustikat säilyivät kiven kainalossa talon rakennuksen aikana. 

Mustikkamaalta pojan puutarhaa oli laajennettava vielä nurmikolle päin, sillä hän oli toivonut pallopuuta, esimerkiksi kirsikkaa. Nykyään tuo pallopuu, 'Inkeroisten kuulasmarja', on yksi lempipuistani.

Kirsikkapuun edessä kaartuu nurmikko, ei ehkä niin suuri mitä kymmenvuotias olisi toivonut, mutta kuitenkin. Mustikkamaa on kukkapenkin takana piilossa. Sinne täytyy osata mennä.

Kaikki pojan toiveet eivät toteutuneet. Hän olisi halunnut korkeita heiniä, joiden välissä voisi kulkea kuin viidakossa. Uima-allastakaan meillä ei vielä ainakaan ole. Monta muuta toivetta kuitenkin toteutui. Kivipolkuja on yllin kyllin, paljon kukkia ja puita sekä syötäviä marjoja, mansikkamaakin. Vesiputousta meillä ei ole, mutta suihkulähteitä sentään.

Kolmannen lapsen mielestä isoveljen ideat olivat loistavia. Hän täsmensi toivovansa lisäksi vadelmia, kirsikka-, omena- ja luumupuita sekä punaviinimarjapensaita. Kaikkea näitä meillä nyt onkin paitsi puutarhavadelmia. Onneksi lähistöllä kasvaa villivadelmia, joita lapset mielellään poimivat.

Pojan mielestä mehitähti kiven päällä olisi kiva ja sen hän sitten saikin.

Pojan nimikkopuu, hopeapoppeli, jäi entiseen puutarhaan. Poppelin ja terijoensalavan hylkäsimme vähän ongelmallisina ja päädyimme hevoskastanjaan. Hänelle oli tärkeintä, että puusta kasvaisi suuri.

Kunpa vain saisin tilattua jostakin
niitä pitsan siemeniä.

Esikoinen ei esittänyt omia erityistoivetaan. Hänestä on hauskaa kun talon ympärillä on kaunis puutarha ja talossa puutarhuri, joka pitää sen kunnossa. Sellaisen kun saisi sitten aikuisena itselleenkin. Siis, että itse saisi tehdä pitkiä työpäiviä, käydä ratsastamassa ja muuta hauskaa ja puutarha sen kuin kukoistaisi itsekseen.

Kuopuksella oli selkeät toiveet. – Raparparperi ja kivejä ja tietä, uima-allas ja vielä kukkia, hän vastasi kolmivuotiaan varmuudella. Myöhemmin hän vielä tarkensi toivomuslistaansa. Hänen toiveittensa puutarhassa kasvaisi pitsaa, salaattia, herneitä, mansikkaa ja niitä mitä meidän puutarhassa nytkin kasvaa eli mustaviinimarjoja, mustikoita, omenoita ja päärynöitä. 

Uima-allas on haaveilun asteella, mutta melkein kaikkia muita meillä jo on. Kunpa vain saisin tilattua jostakin niitä pitsan siemeniä.

20 kommenttia:

  1. Ihania toiveita! Meillä tytöt toivoivat viime kesänä, että olisi sellainen kukkapenkki,josta saisi poimia niin paljon kukkia kuin haluaisi. Nyt on isot kylvökukkapenkit tulossa kesällä. Niistä on varmasti iloa myös itselle. Lapsia kannattaa kuunnella puutarha-asioissakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Reetta! Ihania tosiaan nuo lasten toiveet, kuten tuo poimittavien kukkien penkki <3 Sellainenhan olisi itsellekin ihana!

      Niin. Lapset ovat tosi fiksuja ja heillä on paljon hyviä ajatuksia esimerkiksi kotitöiden tai kaikenlaisten vimpainten käytön suhteen.

      Poista
  2. Ihania lasten toiveita!
    Pihasuunnitteluasiakkailla käydessäni, haastattelen aina perheen lapsiakin. Niiltä saa ihan mahtavia ideoita. Joskus lapset ehtivät siinä keskustelun lomassa piirtämään jo omat unelmapuutarhansa paperillekin. Niitä katsellessa tuntee itsensä ihan mielikuvituksettomaksi ja turhan rajoittuneeksi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Riina! Sinulla on oikea ote tuohon hommaan. Oi, minullakin olisi ollut niitä lasten piirustuksia. Voisinkin joskus postailla niistäkin.

      Lapsille kaikki on niin helppoa. Poikieni kaveri sanoi, että meidän puutarha olis tosi hieno kun ottais vaan nuo mustat muovit (siis katemuovit) pois. Olin aika otettu tuosta kommentista :)

      Poista
  3. Ihanaa, että lapset ovat saaneet esittää toiveitaan, ja niitä on yhdessä toteutettu. Se on rakkautta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tita!

      Olen yrittänyt rakastaa lapsiani myös siten, etten ole pyytänyt heitä kitkemään :) Ovat saaneet osallistua puutarhahommiin sen verran kuin ovat halunneet.

      Poista
  4. Pitsan siemeniä.. :D Ihanaa että lapset ovat pienestä pitäen innostuneet pihasuunnittelusta ja omista pienistä puutarhoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Suunnittelusta he tosiaan innostuivat, mutta kyllä se toteutuspuoli jäi suurimmaksi osaksi äidille :) Eikä siinä mitään, minä mielelläni olen se puutarhuri, joka pitää puutarhan kunnossa lasten pyöriessä ympärillä.

      Poista
  5. Hamsteri ja pitsa. Ihania suunnittelijoita. Minäkin kyllä haluan niitä pitsan siemeniä, jos niitä alkaa tulla myytäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Pitää varmaan alkaa selailla ulkomaisia kuvastoja, jos niitä pitsan siemeniä vaikka löytyisi. Lupaan ilmoittaa sulle heti kun löydän. Tehdään vaikka yhteistilaus niin saadaan postikulut puoliksi :D

      Poista
    2. Kuulostaa erinomaiselta suunnitelmalta, täytyy ehkä ensi kartoittaa Italian siemenvalikoimat. Olisi kesällä pari ruokailua helposti järjestetty, kun voisi poimia pitsat suoraan puutarhasta.

      Poista
    3. Totta. Aloitetaan Italiasta. Mozzarellapitsa olisi aika ihana tai joku muu kasvispitsa... niin, ja lapsille tietysti jauhelihapitsaa :)

      Poista
  6. Mukavia toivomuksia lapsilta sait! Yhessä toteutettuna ne jiäp mieleen.
    Miun silimiin pomppas tuo turnipsi! Miun lapsena ollessa meillä kasvatettiin sitä paljon elläinten rehuks. Muistan jotta pitkien penkkien kitkeminen ei ollu aina niin hauskoo! On mehukas nauris Tais olla lajikkeena 'Teutopurker'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tuntui erityisen hyvältä kun lapset toivoivat paljon niitä asioita, joita meillä jo olikin vanhassa puutarhassa. Moni asia oli siis jo osunut kohdalleen :)

      Turnipsi oli jäänyt mieleen eräästä sadusta, jossa eläimet yrittivät yhteisvoimin vetää jättikokoista turnipsia maasta. :) Sanoin, että nauris olisi paljon maukkaampi, mutta lapsen mielestä ehdotukseni ei ollut lainkaan niin jännä. Nyt lasta itseäänkin jo naurattaa tuo turnipsihaave :)

      Itse olen lapsena saanut osallistua puutarhatöihin, en joutunut. Sitä toteutan omien lastenikin kohdalla, kun se kitkeminen ei tosiaankaan ole lasten lempipuuhaa :) Kotityöt ovat sitten toinen juttu. Jokainen osallistuu, vaikka se ei niin hauskaa olisikaan.

      Poista
  7. pitsan siemenet olisi suosikki meilläkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää nyt alkaa vilkuilla niitä ulkomaisia sivustoja, jos edes jotain yhtä lajia löytyisi. Kasvispitsaa vaikka :)

      Poista
  8. Voi miten kauniita toiveita, ihanaa, kun olet voinut niitä noin pitkälti toteuttaa. Mahtaisiko pitsan mausteiset yrtit kelvata alkuun siemeniksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirkku! Isossa puutarhassa niitä toiveita onkin ollut aika helppo toteuttaa - varsinkin kun ne ovat suurelta osin osuneet yksiin omien toiveitten kanssa.

      Niinpä. Aika hyvät pitsan ainekset saisi kasvatettua - tomaattia, basilikaa, sipulia, punajuurta... Punajuuripitsa on yksi suosikeistani :)

      Poista
  9. Ihan mahtavat toiveet lapsilla ja ihan mahtava äiti kun toiveita toteuttaa! Tuo teidän puutarha on kovin inspiroiva, pidän siitä että siellä on jokaiselle jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Virpi! Helppoa ja kivaa on ollut toteuttaa lasten toiveita kun ovat olleet niin realistisia suurimmaksi osaksi :)

      On kyllä upeaa kuulla, että joku sanoo puutarhaamme inspiroivaksi. Olen tosi iloinen sanoistasi :)

      Poista